2013 Händelserik resa till Indien

Hej alla!

Efter en händelserik resa till Indien är vi nu alla i familjen tillbaka till de gamla rutinerna och vanorna.

Att åka till Indien är en stor skillnad både i kultur och mathållning. Vi klarade oss från magsjuka denna gång, men vi fick med oss en rejäl förkylning från Sverige, hela familjen var däckade under den första veckan med snuva, hosta och hög feber.

Med hjälp av Alvedon, lyckades vi ändå att genomföra det som vi hade tänkt oss.

Sjukdom präglade hela vår resa och Alex fick uppsöka den Indiska sjukvården, fick medicin och blev bättre.

Alice fick tillsammans med kokerskan och flertalet av barnen ”vår” influensa. Alice blev också inlagd en dag på sjukhuset, fick dropp och hjälp med att få ner febern.

När vi kom hem blev Elisabeth inlagd på sjukhuset, hon fick inte ner febern, fick dropp och sjukhuset konstaterade att hon fått denguefeber, från ett myggbett. Hon är hemma nu och är sjukskriven.

Vi ska göra ett försök att redovisa vad vi använde era ”extra” pengar till på barnhemmet. Vår ambition var att titta på vad som var viktigt för barnen och barnhemmet.

Det som vi genomförde var:

1. Två västerländska toaletter med vattenspolning, där barnen sitter på toalettstolen. Det blev en till pojkarna och en till flickorna

Toaletter och arbete: 950 kr

2. Nyårsmiddag med en kycklingrätt och en biffrätt (biff är riktigt dyrt så det var en uppskattad maträtt)

Nyårs fest för barnen: 1266 kr

3. Vi fick av några faddrar kläder till barnen, vi valde att övervägande ta med oss kläder till killarna, eftersom tjejerna övervägande har klänningar/kjolar på sig. Till tjejerna 32 stycken åkte vi och köpte klänningar och kjolar. I Indien köper man allt i ett, vilket betyder att 1 set med kläder innehåller en byxa, en klänning/kjol/blus och en sjal.

Klänningar: 2659 kr

4. När vi var där slutade en av vattenpumparna att fungera. Vi bestämde oss för att köpa en ny, eftersom vatten försörjningen är viktig. När pumpen kom, visade det sig att det gamla borrhålet inte kunde användas, så ett nytt borrhål fick göras. 35 meter ner hittades vatten och pumpen kunde installeras.

Pump, borrarbete och elinstallation: 5443 kr

 5. En vatten container byggdes, Alice hade fått byggnadsmaterialet till en liten vattencontainer(av en gammal klasskamrat), vi valde att lägga till pengar för att bygga en större, enligt behov och stå för arbetskostnaden. Denna vattencontainer var en riktig hit, killarna duschade och tvättade både sig själva och sina kläder vid containern. När det är riktigt varmt kan de också ta sig ett dopp.

Byggnadsmaterial och arbete: 1140 kr

6. Vatten är en livsviktig ingrediens, vattnet som pumpas upp kan inte drickas, barnen tvättar sig och sina kläder i det. Men får inte drickas på grund av för mycket bakterier. Istället köper man nu in dunkar med filtrerat vatten som finns 3 km bort. Vi köpte in ett antal vatten dunkar. På en månad köper barnhemmet vatten för 3000 rupie. Ca 380 kr

Vattenbehållare: 130 kr

7. Barnhemmet har försökt anlägga en liten odling med diverse grönsaker. De har även planterat olika fruktträd som till exempel mango, papaya och cocosnöt. Om ca 2-3 år kan dessa träd ge frukt. 30 fruktträd betalade ni faddrar för. Att se försöken till odling av grönsaker och dessa nya fruktträd var som ett friskhetstecken, plötsligt fanns det liv på ett sätt som inte fanns där förra året.

Fruktträd: 633 kr.

8. Vi köpte ett set med myggnät till varje barn, på morgonen och kvällarna är det väldigt mycket mygg.

Myggnät: 2215 kr.

9. Vi köpte in nya lindor till sängarna, varje barn fick en linda var, istället för fjädrar som vi i Sverige har på våra ”tältsängar” använder sig barnen av breda rep, de flesta av sängarna saknade eller hade trasiga lindor. Så fort barnen fick dessa började de med att linda om sina sängar, (det var en riktigt uppskattad gåva.)

Lindor till sängar: 2025 kr

10. Vi köpte med oss en tandborste var till barnen, 2 stycken pannlampor, en till tjejerna och en till killarna (till de barn som inte kan använda händerna.) Vi köpte med oss 9 stycken ficklampor som inte behöver batterier. När man använder dessa kan man få ca 30 minuter ljus, genom att veva i 1 minut.

80 stk tandborste: 240 kr

9 stk ficklampor: 802 kr

2 stk pannlampor: 70 kr

11. Efter önskemål från barnen, köpte vi in ett cricket set. Cricket är nationalsporten i Indien och den gamla cricket utrustningen var trasiga. Ett set innehåller 2 st cricket rack, 2 bollar och 3 st träpelare.

Cricket set: 253 kr.

Barnen fick från Sverige diverse pennor och papper. Från bland annat affären Lekia från Södertälje.

Alice visade sin redovisning och sina kvitton som hon hade samlat i en pärm. Vi pratade med henne om vikten att vara noggrann och använda pengarna väl. Alice ville betona att hon inte hade kunnat fortsätta arbetet med barnhemmet om inte pengarna från er faddrar hade börjat rulla in. Barnhemmet har nu 69 stycken barn, 13 nya har kommit till och 8 stycken barn klarade av ett test och gick vidare till en skola där staten bekostar barnens utgifter.

Vi åkte och tittade på en generator, priset var högre än det ursprungligen var tänkt, utifrån att det kommit ett beslut från regeringen, att på att i skolor måste det finnas en kåpa på generatorn för att inte ljudet ska vara så högt. Men efter att vi tittade på generatorn, insåg vi att det kanske skulle vara ett alternativ att titta på solenergi istället. Generatorn kräver även diesel för att kunna drivas. Vilket leder till ytterligare kostnader.

Extra pengar vi har fått in inför resan 23400 kr.

Total summa som vi använde i Indien 17826 kr.

Vi har kvar 5574 kr Extra i kassan.
Mvh

Samuel med familj