2014 Händelserik resa till barnhemmet med fokus på solsystemet.

Efter min resa till barnhemmet vill jag nu berätta om min resa och vad som vi alla bidrog med till barnen och till barnhemmet.

Att åka till Indien innebär alltid en stor skillnad både i kultur och mathållning. Jag klarade mig denna resa från att bli magsjuk. När jag kom hem blev jag dock förkyld och hade feber några dagar, det är inte lätt för kroppen att anpassa sig till svensk vinter, efter att under två veckor ha vant mig vid, mellan 25-30 grader i skuggan på dagarna.

Jag genomförde det som jag hade tänkt och planerat, när jag väl var där uppkom det fler både ”akuta” saker som vi fixade, men även lite annat ”fix” som gjorde att barnhemmet fick ett ansiktslyft och som kom barnen till gagn.

Jag vill tacka alla faddrar för deras ekonomiska bidrag, som lett oss till att vi har kunna ge barnhemmet detta solsystem. Ett extra tack till alla som på olika vis gett ett ”extra” ekonomiskt bidrag, förutom den månatliga insättningen. Alla bäckar små, har tillsammans gett oss förutsättningarna, att ro i land detta stora och ekonomiskt kostsamma projekt. Summan vi fick ”extra”, uppgick till 19,000 kr.

Ett stort tack går också till Tolvskillingshjälpen, som bidrog med 25,000 kr till solsystemet.

Min tid på barnhemmet var väldigt intensiva och det händelserika, varje dag hände det något nytt, material kom, arbetare kom, alla hjälper till med det som de kan, även barnen bidrar med sin hjälp att leta stenar, plocka grästuvor och snygga till etc. Glädjen över det nya solsystemet och att det finns ljus på kvällen, att fläktarna i barnens rum fungerar och att vatten kan pumpas upp även dagtid etc., den glädjen är obeskrivbar. Alla var verkligen så glada och tacksamma. Så tack än en gång till alla era faddrar som med ert bidrag har sett till att ett ”enkelt” nedgånget barnhem nu har börjat få liv och en framtidstro.

Jag ska redovisa hur vi använde pengarna, Vår ambition var att titta på vad som var viktigt för barnen och för barnhemmet.

Det som vi genomförde var:

1, Solsystemet
Kostnaden med att färdigställa solsystemet med 20 stycken Solpaneler, 16 stycken batterier och med tillägg för arbetskostnader.
Kostnad: 83700 kr.
(Solpanelerna har 10 år garanti och batterierna har 3 års garanti.)

Lampor:
10 stycken Tube Lights LED lampor, 10 stycken Bulbs Lights LED lampor
6 stycken Street Lights LED lampor.
Kostnad: 4000 kr

Ett rum:
Ett speciellt rum för att ha batterierna i behövdes, där lades cement och på golvet lades sedan en träskiva under, för att skydda batterierna. Man inköpte även en galler dörr för att skydda batterierna från tjuvar.
Kostnad: 3500 kr.

Arbete med el (utanför solsystemet):
El arbete och material utanför solsystemsarbetet behövdes (vissa gamla ledningar var i så dåligt skick, så att de inte kunde kopplas ihop med de nya)
Kostnad: 4200 kr

En grävmaskin:
Grävmaskin som grävde upp ett dike, för att lägga ner el kablarna i jorden; (jorden är väldigt hård och stenig)
Kostnad: 663 kr

Kostnad för solsystemet:
Total kostnad för solsystemet och alla övriga omkostnader
Kostnad: 95.950 kr.

2. Stor invigningsfest
I samband med invigningen av solsystemet, bjöd vi faddrar på en stor fest för barnen och personalen. Det blev en kycklingrätt och en biffrätt (biff är riktigt dyrt så det var en uppskattad maträtt)
Kostnad: 1500 kr

3. En pump trasig
En äldre pump var trasig och det kom inget vatten ur brunnen, men det visade sig att när reparatören var där såg han att, det inte var pumpen som var problemet, utan att jord och sten hade rasat in och att det var brunnen som inte hållit. Pumpen lades nu på en högre nivå.
Kostnad: 470 kr

4. Bio på barnhemmet
Jag frågade barnen vad de vill göra och då sade dem att de vill se på bio, 10 barn kan inte gå och det blir ett stort bök och väldigt kostsamt att hyra bussar. Då kom jag på att vi kan hyra en biograf till barnhemmet istället. Det var otroligt kul att se på när barnen fick uppleva sin ”första film” och äta lite godis. Eftersom bion blev en hit, ville barnen även se en film dagen efter dag. Filmen var på telugo och hade engelsk text.
Två kvällar med bio och godis kostade: 600 kr

5. Vattentank trasig
En vattentank i plast var trasig och den sitter på taket, används till toaletter eller vatten till kranar. Plasttanken hade spruckit och behövdes byta till en ny.
Kostnad: 900 kr

6. Skolgård
Delar av skolgården var mycket dåligt skick, stora gropar och stora grästuvor växte i cementsprickorna. Barnen har problem med att cykla på sina handikappcyklar (speciellt tjejerna, eftersom dem inte har lika mycket armstyrka). Det kom fyra cementläggare som blandade till grus och sand (cement). De lagade groparna och fixade till skolgården så att den blev jämnare.
Kostnad: 3200 kr

7. Nya kläder
Alla barnen fick en uppsättning nya kläder, flickorna fick klänningar och kjolar. I Indien köper man allt i ett, vilket betyder att 1 set med kläder innehåller en byxa, en klänning/kjol/blus och en sjal. Pojkarna fick en tröja och en byxa.
Kostnad: 2659 kr

Den totala kostnaden för alla aktiviteter blev.

Kostnad: 104592 kr

Mvh
Samuel med familj