Datorutbildning för ungdomarna

Har du en dator över hemma eller är det dags att byta?

Vi jobbar just nu med ett projekt för att ge ungdomarna grundläggande datorkunskap. Det handlar om att ge barnen en enklare utbildning och erfarenhet av datorarbete att i slutändan ge dem en bättre chans till arbete. Fritt saxat från ett email från Alice:

Dagens barn är den första generationen i den digitala tidsåldern, de växer upp i ett samhälle som förändras snabbt eftersom påverkan från datorer och telefoner ger oss enklare tillgång till handel, kommunikation och kultur.

Datorer ger också barn med funktionshinder en tillgång till ett kraftfullt verktyg för att lära sig nya kunskaper och öppnar ett nytt fönster mot ny teknik på samma villkor som alla andra.

Våra barnhemsbarn möter många hinder i sina dagliga verksamhet, och datorkunskap öppnar många dörrar att klara sig själv, få ett lämpligt arbete och få en egen inkomst. Vi tycker att datorarbete passar utmärkt för barn med funktionshinder.

Projektet består av tre delar:

  • Utbildningssal/lokal
  • Lärare för ett års utbildning (i startskedet)
  • Datorer och utrustning

Så för att genomföra detta skulle vi behöva datorer och utrustning. Har du en gammal dator över som du inte använder (inte alltför gammal, den behöver gå på Windows Vista eller Windows 7 för att ha tillräcklig kapacitet, samt helst även bärbar) så lämna den gärna till oss. Datorn kommer att rensas, installeras med Linux samt ett antal olika utbildningsprogram som är lämpliga för ungdomar (vi siktar på åldern 12-18), Word och kalkyl mfl nyttoprgram.

Så det som behövs är tex:

  • datorer (5 st)
  • hemma-trådlös router (Wifi)
  • Digital kamera
  • Switch

Lärare för ett års utbildning. Vi skulle behövs ca 20-30 000 SEK för att betala läraren för att genomföra utbildningen under ca ett år. Vi har haft intervjuer med två potentiella lärare på plats när vi var där i januari, det vi har diskuterat är att ha en lärare på halvtid.

Är du intresserad av att bidra på annat sätt? Vi behöver också pengar för att täcka internet-uppkoppling, transporter av datorer. Vidare skulle vi behöva en riktig utbildningslokal.

Skulle du vilja vara med och lägga upp utbildningen för ungdomarna? Har du erfarenhet av datorutbildning för barn? Har du jobbat med utbildning av vuxna inom t.ex. Webb-programmering? Hör ev er så kan vi diskutera hur vi kan samarbeta!

Kontakt: Johan johan.alander@structuredminds.se, 070-569 2144.