Hälsningar från Challagundla

Hej!
Vi har nu varit 10 dagar på barnhemmet. Resan hit gick bra, Johan kom en dag före Samuel och Alexander till Hyderabad. Vänner till Samuel och Alice hämtade upp oss på flygplatsen. När vi väl kom till barnhemmet i Challagundla möttes vi av blommor och välkomnanden av alla barnen och personalen och Alice.

Vi har lagt mycket tid på att planera och se till att vägarna på barnhemmet blir bättre, detta för att barnen enklare ska kunna ta sig till brunnen, skolsalarna och matsalen med sina tre-hjuliga cyklar. Vägarna är dessutom viktiga i framtiden då vi funderar på att köpa in några rullstolar som tillägg till cyklarna, det är viktigt för tjejerna som inte använder cyklarna så mycket (eftersom de går ganska tungt). Vägbygget pågår just nu och ska vara färdigt på onsdag.

Vidare har vi haft en filmvisningskväll och barnen hade valt att se en Bollywood-film. Vi har också varit på en dagsutflykt till stranden, det var verkligen uppskattat, barnen lekte i vågorna. Killarna är mer framåt än tjejerna, så killarna slänger sig i vattnet på en gång, tjejerna behöver vi locka lite med för att få dem att bada. Det är förstås en väldig skillnad på kulturen här och hemma i Sverige, här har tjejerna tyvärr en mer underordnad roll, och vi har ett kontinuerligt arbete kring att se till att tjejerna kommer med och och får ta plats. Resan till havet blev lyckad och många av barnen kom fram och tackade spontant.

Köket börjar också vara färdigt, målning pågår just nu, spisarna har kommit. Vi tycker ändå att de ger för mycket rök så att de behöver ha en skorsten på nya köket. Det är förstås en en del frågor som vi kommer hit och ifrågasätter utifrån kvalitetsperspektiv, hållbarhet och tillgänglighet. Vi har bla diskuterat renhållningen på gården, det var städat när vi kom hit, men allteftersom dagarna gått så har det blivit mer och mer skräpigt. Vi har kommit överens om, och Alice har bestämt, att de ska införa en enklare källsortering, med papper, plast, metall och kompost som sortering. Plast och metall kan de ordna hämtning av, kompost och papper får de behandla lokalt. Vi tycker att det är viktigt att de börjar även med sådant som är ”gratis” och som ”bara” är en förändring av deras tankesätt.

Sedan finns det förstås de små sakerna, som att en kille gick omkring med snoppen ute, jag pekade litegrann och visade att han skulle dra upp gylfen. Han blev tyvärr mest generad och gick och bytte byxor. Det var ju lite pinsamt även för mig. Så jag fick hjälp av en kille som frågade (på Telgo) vad som var fel, gylfen var förstås trasig. Jag tog med mig byxorna in till närmaste stad, en skräddare bytte blixtlåset för 50 Rupees (6 kr). Killen blev förstås jätteglad.

Hälsningar från Challagundla!
/Johan, Samuel och Alexander

2 svar på ”Hälsningar från Challagundla

  1. Jag bli så glad när jag läser din raport om barnhemmet och allt ni har gjort – jag hoppas verkligen kunna följa med någon gång ! Lahja jonasson

Kommentarer är stängda.