Att vara fadder

Att vara fadder innebär att vara med och förändra och göra en skillnad för de handikappade barn som finns på barnhemmet.

I Indien är nöden stor och att ge en liten summa pengar varje månad kan kännas som en droppe i ett stort hav. Men tillsammans kan en liten droppe bli till ett glas rent vatten till dessa barn.

Att vara fadder är att bry sig om, även om barnen befinner sig i ett annat land. När vi varit på besök på barnhemmet, så ser vi den skillnad som alla faddrar gör genom sitt engagemang och sitt ekonomiska bidrag.

Som fadder bidrar du med 100 eller 200 kr/månad. Vilket man gör är frivilligt (100 kronor är ungefär 750 rupie.)

Det är ca 90 barn på barnhemmet, men det pendlar lite, för ca 1 år sedan var det 70.

Insamlade pengar förs månadsvis över till barnhemmet (omkring den 15:e) vid överföringen dras bankavgifter av av banken, (100 kr, 50 kr i Sverige, 50 kr i Indien). Sedan växlas pengarna från kronor till rupie. Växlingskursen varierar över tid, vilket medför att summan Alice (barnhemsföreståndaren) får ut varierar något. Pengarna som förts över går till barnen.

Varje månad skickar Alice en ekonomisk redovisning, som läggs ut på hemsidan.

Kontakt med Alice sker via mail och via telefon, Samuel och styrelsen pratar med Alice ca tre gånger i veckan. Detta kan vara oftare beroende på vilka aktiviteter som är pågående.

Det uppdrag som Alice har från oss alla som är faddrar och från föreningen, är att använda pengarna till barnens nytta och att följa de riktlinjer som vi har kommit överens om. Generellt så används pengarna till mat, hälsa, vatten och utbildning, men även internetkoppling (för datorutbildning), solceller (för belysning) och ibland även reparationer av byggnader som behövs för utbildning och barnhemmets verksamhet.

Vad fadder-pengarna går till:

Det vi sponsrar hos barnhemmet förändras allt eftersom som vi testar vad som är möjligt att genomföra, samt vilka behov som finns hos barnen. Detta är det fadder-pengarna går till varje månad (uppdaterat november 2018):

 • Barnen får kyckling en gång i veckan (ca 200 gram per barn).
 • Buffelmjölk: barnen får 2 dl mjölk/ varannan dag.
 • Barnen får 4 ägg i veckan (per barn).
 • Frukt priserna varierar mellan banan 3 rupie till det dyraste äpplet 15 rupie, barnen får 4 frukter i veckan. Vilken frukt det är varierar över säsong, till exempel banan, äpple, guava, granatäpple.
 • Bättre frukost till barnen, tex idley, chutney eller Indian doughtnut.
 • Extra curry en gång per vecka.
 • Bättre ris, basmatiris. Ris är basen i alla måltider och kostar ganska mycket om man vill ha en någorlunda bra kvalitét.
 • Hygienartiklar som tvål, schampo, tandborste och tandkräm, bindor till flickorna, Coconutoil (används till håret som balsam) och blöjor.
 • Diverse omkostnader för medicin, skabb, löss, förkylningar med mera.
 • Städhjälp för barnen
 • Ekonomisk redovisning
 • kokerska
 • Datalärare
 • Internet koppling.
 • Electricitet.

Det som blir över får Alice använda beroende på behov på barnhemmet. Vi har även sagt att om något barn fyller år så kan hon köpa något litet, som han/hon skulle uppskatta.

Eftersom det inte finns något kylskåp går det inte att hålla mat kyld, så den mat som handlas kan inte behöva kylning längre tid. I Indien betalar du per kg för ben och allt, tex när det gäller kyckling. När det handlas mat blir det stora kvantiteter eftersom de är så många barn, långa transporter göra att mat-anskaffningen blir ett större projekt för dem på barnhemmet, än för oss som kan åka och småhandla när vi vill.

Pasta, är inget som barnen äter eller är vana vid(lite annorlunda från svenska barns matvanor). Eftersom all mat tillagades över öppen eld, så var matlagningen lite problematisk, detta har blivit fantastiskt mycket bättre pga faddrarnas insatser med att få till nya köket. Maten måste fortsatt tillredas från grunden på barnhemmet, och kvinnan som står för matlagningen gör fortsatt en heroisk insats att laga så mycket mat.

Om du är intresserad av att bli fadder eller vill veta mer om barnhemmet, barnen etc., så hör av dig till oss på Kontakta oss.

Kommentera